dinsdag 27 september 2011

Rest-appelmoes (?)

Misschien vraag je je af wat dat nu toch weer is: rest-appelmoes. Rest-appelmoes krijg je als volgt:
Was de appels....

Haal het schilletje eraf, snij de appel in stukken en leg ze in de ontsapper waar een kaasdoek in ligt. De kaasdoek houdt het vruchtvlees tegen. En zien jullie die handige appelschiller, ik zal binnenkort een filmpje plaatsen hoe dat leuke apparaatje werkt.


Als de appels zacht worden een beetje aanstampen...


Omdat ze in de ontsapper zitten betekent dat dat door de stoom van de ontsapper de vruchten hun sap laten vloeien. Maar in appels zit veel minder sap dan in bv druiven. En ik vind het zo zonde om het restprodukt dan weg te gooien. Dus ik doe zo'n 5 kilo geschilde appels in de vergiet van de ontsapper. na zo'n drie kwartier kan ik dan 2,5 liter sap aftappen. (wat ik daar mee heb gedaan, laat ik in een ander blogje zien) De rest van het vruchtvlees haal ik uit de vergiet en doe het in een pan. Staafmixer er door en potjes vullen.Ik had meer appelmoes over dan alleen deze 5 potjes, maar ik had geen potjes meer, dus zit de rest van de appelmoes in bakjes in de diepvries.Rest-appelmoes is dus gemaakt van de restjes appel na het ontsappen ;)
Ik voeg, zoals je hebt kunnen lezen, ook niets anders toe dan alleen maar appelmoes.... heerlijk!!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi M@@ike,
Ik heb geen ontsapper, maar ik had wel 27 kg appels van onze adoptieboom. Als ik 4 flinke appels in stukjes snijd en kook, daarna door een kaasdoek wring (ja, met de hand...), heb ik bijna een halve liter appelsap. Wat ik overhoud is meer appelpasta dan appelmoes, maar de pasta kun je nog prima gebruiken in de plaatkoek die op EenvoudigLeven blog staat... Misschien een idee?? (Onze kids houden niet van appelmoes)
groetjes, Carp

Caitlin zei

Doe ik ook sinds Oud en Nieuw. Ik ging zo ver als goedkope stickers bij een sticker drukkerij"te bestellen om de flessen te "sorteren" .
Leuke tips heb je hier!